Posiadany samochód: Lancia Y 1.2 & Fiat Marea Weekend Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 39 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2 Listopad 2009 Trzęsie się na zminym silniku - wypadanie zapłonu
Witam!
Moja Lancia (1.2 60KM bez gazu) zaczęła się trząść na biegu jałowym (tak jak by wypadał zapłon), była u elektromechanika i kazał wymienić cewkę, wymieniłem i żadnej poprawy.
Ogólnie to wymieniłem:
cewka zapłonowa - brak zmian (podmieniłem też drugą na inną - brak zmian)
świece i kable - brak zmian
czujnik obrotów wału korbowego - zmiany małe (nie trzęsie TAK MOCNO na ciepłym)
czujnik ciśnienia bezwzględnego (MAP) i wężyk od niego - nie trzęsie już tak mocno jak przedtem
filtr paliwa i powietrza - brak zmian
Po wymianie tych rzeczy zmiana jest taka, że nie trzęsie za bardzo na ciepłym (ciepły tzn. powyżej 50-60*C raz kiedyś wypadnie zapłon, natomiast na zimnym jest katastrofa)
Sprawdziłem również czy nie bierze lewego powietrza, ale nie. Rozrząd również w porządku (nie przestawiony), pompa jak i wtryskiwacz też OK.
Zauważyłem, tak jakby więcej zaczęła palić.
Co może być przyczyną? Sonda Lambda, elektrozawór par czy coś innego, w jakim kierunku szukać, bo już tracę pomysły powoli.
Posiadany samochód: lancia y 1.1 lpg słonik z 98 167 000 km :D Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Gru 2008 Posty: 64 Skąd: żory
Wysłany: 2 Listopad 2009
Mój poprzedni wóz tak się zachowywał, co prawda to nie ta sama klasa, a co dopiero mówić tutaj o technice , ale kto wie może pomoże: w Cinqo trzęsienie ustępowało po przeczyszczeniu odmy. Wątpię aby to było to , ale wiesz lepiej spróbować niż później żałować
Hej,
mam podobne objawy. Tj. przy niskiej temperaturze zapala się kontrolka wtrysku, a samochód szarpie, nierówno pracuje (zgasł mi ostatnio na światłach). Byłem u mechanika. Samochód podłączony do komputera. Dziś będzie wymieniony czujnik temperatury ... i mam nadzieję, iż to jest powodem usterki.
S
Hej,
wczoraj wymieniony czujnik temperatury cieczy. Trudno powiedzieć czy jest poprawa bo długo nie jedźiłem, ale na podstawie tego co przejeździłem wydaje się, że jest poprawa. Dziś będę wiedzieć więcej... i napiszę.
Mechanik w rozmowie o usterce zasugerował, że, w najgorszym razie, może to być awaria głównego komputera.
Pozdrawiam,
S
[ Dodano: 9 Listopad 2009 ]
Witam,
po wymianie czujnika temperatury cieczy widzę znaczną poprawę. Samochód nie "trzęsie" się i kontrolka wtrysku, odpukać nie zapala się...
Posiadany samochód: Lancia Y 1.2 & Fiat Marea Weekend Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 39 Skąd: Kalisz
Wysłany: 14 Listopad 2009
Czy po odpięciu czujnika temperatury silnik powinien zacząć inaczej pracować? I czy jeśli nie ma zmian to czujnik jest Ok?, ponieważ gdy odpinam czujnik, gdy silnikiem trzęsie, to zaczyna równo pracować, ale po chwili znów trzęsie tak jak z wpiętym czujnikiem.
Trzeba zmierzyć jaką rezystancję ma czujnik na zimnym i nagrzanym silniku. Jeśli różnica jest kilku tys. omów to jest dobrze. Nie pamiętam dokładnie jakie powinny być wartości, (dawno przy tym nie grzebałem), ale tak coś mi.... np. 90stC - ~20ohm, 20stC- ~2kohm.
Wysłany: 30 Listopad 2009
Wymieniłem wczoraj czujnik temperatury, różnica jest taka, że na ciepłym wszystko gra tzn. ładnie zapala, obroty się trzymają silnik nie trzęsie z kolei na zimnym ma problem z rozruchem, a jak już odpali to cały czas się trzęsie przez ok. 3-4 min.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum