Forum Lancia Ypsilon
Internetowe forum dotyczące samochodu marki Lancia Ypsilon

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Trzęsie się na zminym silniku - wypadanie zapłonu
Autor Wiadomość
Madaw 

Posiadany samochód: Lancia Y 1.2 & Fiat Marea Weekend
Wysłany: 2 Listopad 2009   Trzęsie się na zminym silniku - wypadanie zapłonu

Witam!

Moja Lancia (1.2 60KM bez gazu) zaczęła się trząść na biegu jałowym (tak jak by wypadał zapłon), była u elektromechanika i kazał wymienić cewkę, wymieniłem i żadnej poprawy.

Ogólnie to wymieniłem:
cewka zapłonowa - brak zmian (podmieniłem też drugą na inną - brak zmian)
świece i kable - brak zmian
czujnik obrotów wału korbowego - zmiany małe (nie trzęsie TAK MOCNO na ciepłym)
czujnik ciśnienia bezwzględnego (MAP) i wężyk od niego - nie trzęsie już tak mocno jak przedtem
filtr paliwa i powietrza - brak zmian

Po wymianie tych rzeczy zmiana jest taka, że nie trzęsie za bardzo na ciepłym (ciepły tzn. powyżej 50-60*C raz kiedyś wypadnie zapłon, natomiast na zimnym jest katastrofa)

Sprawdziłem również czy nie bierze lewego powietrza, ale nie. Rozrząd również w porządku (nie przestawiony), pompa jak i wtryskiwacz też OK.

Zauważyłem, tak jakby więcej zaczęła palić.

Co może być przyczyną? Sonda Lambda, elektrozawór par czy coś innego, w jakim kierunku szukać, bo już tracę pomysły powoli.

ravil 

Posiadany samochód: lancia y 1.1 lpg słonik z 98 167 000 km :D
Wysłany: 2 Listopad 2009   

Mój poprzedni wóz tak się zachowywał, co prawda to nie ta sama klasa, a co dopiero mówić tutaj o technice , ale kto wie może pomoże: w Cinqo trzęsienie ustępowało po przeczyszczeniu odmy. Wątpię aby to było to , ale wiesz lepiej spróbować niż później żałować :)

Sebastian

Posiadany samochód: Lancia Y (1.4 Lx)
Wysłany: 3 Listopad 2009   

Hej,
mam podobne objawy. Tj. przy niskiej temperaturze zapala się kontrolka wtrysku, a samochód szarpie, nierówno pracuje (zgasł mi ostatnio na światłach). Byłem u mechanika. Samochód podłączony do komputera. Dziś będzie wymieniony czujnik temperatury ... i mam nadzieję, iż to jest powodem usterki.
S

Madaw 

Wysłany: 5 Listopad 2009   

Wymieniłeś czujnik Sebastian ? Jest poprawa? Wymieniałeś czujnik temp. cieczy chłodzącej czy powietrza?

Sebastian

Posiadany samochód: Lancia Y (1.4 Lx)
Wysłany: 5 Listopad 2009   

Hej,
wczoraj wymieniony czujnik temperatury cieczy. Trudno powiedzieć czy jest poprawa bo długo nie jedźiłem, ale na podstawie tego co przejeździłem wydaje się, że jest poprawa. Dziś będę wiedzieć więcej... i napiszę.

Mechanik w rozmowie o usterce zasugerował, że, w najgorszym razie, może to być awaria głównego komputera.

Pozdrawiam,
S

[ Dodano: 9 Listopad 2009 ]
Witam,
po wymianie czujnika temperatury cieczy widzę znaczną poprawę. Samochód nie "trzęsie" się i kontrolka wtrysku, odpukać nie zapala się...

Madaw 

Wysłany: 14 Listopad 2009   

Czy po odpięciu czujnika temperatury silnik powinien zacząć inaczej pracować? I czy jeśli nie ma zmian to czujnik jest Ok?, ponieważ gdy odpinam czujnik, gdy silnikiem trzęsie, to zaczyna równo pracować, ale po chwili znów trzęsie tak jak z wpiętym czujnikiem.

makek 

Posiadany samochód: ypsilon 1.2 8v Kappa 2.0 16v
Wysłany: 14 Listopad 2009   

Trzeba zmierzyć jaką rezystancję ma czujnik na zimnym i nagrzanym silniku. Jeśli różnica jest kilku tys. omów to jest dobrze. Nie pamiętam dokładnie jakie powinny być wartości, (dawno przy tym nie grzebałem), ale tak coś mi.... np. 90stC - ~20ohm, 20stC- ~2kohm.

Madaw 

Wysłany: 30 Listopad 2009   

Wymieniłem wczoraj czujnik temperatury, różnica jest taka, że na ciepłym wszystko gra tzn. ładnie zapala, obroty się trzymają silnik nie trzęsie z kolei na zimnym ma problem z rozruchem, a jak już odpali to cały czas się trzęsie przez ok. 3-4 min.

Odpowiedz do tematu